Housky nebo bagetky s pórkem
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 500 g hladké mouky
- 1,5-2 zarovnané lžičky soli
- malinko mletého pepře
- 1/2 kostky čerstvého droždí tj. 21 g
- 1 necelá lžička cukru
- 280 ml vlažného mléka
- 50 ml olivového oleje
- 40-50 g pórku
- Na potření povrchu:
- 1 vejce
- hrubozrnná sůl
Postup Housky nebo bagetky s pórkem
Postup přípravy receptu
-
Pórek si drobně nakrájíme a na oleji si ho jen velmi krátce a lehce osmahneme až zavoní a necháme vychladnout.
Prosátou hladkou mouku smícháme se solí a mletým pepřem, uděláme v ní důlek, přidáme zhruba polovinu odměřeného vlažného mléka, cukr, rozdrobíme droždí a chvíli necháme až vzejde. Můžeme postupovat i tak, že si zvlášť uděláme kvásek, jak je kdo zvyklý.
Pak přidáme zbytek mléka, pórek s olejem a zaděláme těsto, které necháme vykynout.
Pak ho zpracujeme do bochánku, ten rozdělíme na 4 díly a pak každý díl na 3 dílky. Opět zpracujeme do malých bochánků, z kterých si už pak děláme libovolné tvary. Mně se nejvíce líbily uzly.
Vše uložíme na plech s teflonovou fólií nebo papírem na pečení.
Necháme vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubozrnnou solí, vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Po upečení necháme vychladnout na mřížce.