Houskový knedlík z hrníčku

Recepty, Přílohy

Suroviny

Těsto:
3 bílé housky (nejlépe den staré)
4 vajíčka
3/4 l polotučného mléka
500-600 g (dle potřeby) polohrubé mouky
2 čaj. lž. kypřícího prášku
sůl
sušená či čerstvá petrželka
kousek másla na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Housky nakrájíme na menší kostky do mísy. Přidáme mléko a žloutky. Promícháme a necháme housky nasát. Poté přidáme mouku, kypřící prášek, sůl a petrželku. Všechny ingredience promícháme, přidáme ušlehané bílky. Pokud je těsto moc husté přidáme trochu mléka.

  2. Vymažeme máslem a vysypeme moukou větší hrnky (cca 300 ml objem). Nejlepší jsou s oblým dnem, protože knedlík jde pak lépe vyklopit. Těsto dáme asi do 3/4 hrníčku, jelikož nám vyběhnou.

  3. Do velkého hrnce naskládáme hrnky s těstem a přidáme vodu, kterou nalijeme tak, aby sahala k půlce hrníčku. Vaříme pod pokličkou asi půl hodiny. Před tím, než je vyndáme, zkusíme špejlí, jestli jsou hotové. Pokud se těsto nelepí, tak knedlíky můžeme vyndat a vyklopit. Knedlíky se dají podávat jak k omáčkám, tak k masům.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!