Vepřová kotleta s houskovým knedlíkem

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

Knedlík:
500 g hrubé mouky
250 ml plnotučného mléka
12 g kvasnic
1 lžička moučkového cukru
1 lžička soli
1 vejce
1/2 rohlíku
Omáčka:
500 g vepřové kotlety
1 cibule
1 lžíce sádla
1 lžíce worcesteru
1 lžíce sojové omáčky
1 lžíce ostrého kečupu
1 lžička mleté červené papriky
1 lžička kremžské hořčice
1/2 masoxu
sůl
mletý pepř
2 lžíce hladké mouky

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy nasypeme mouku, uděláme důlek, do kterého nadrobíme droždí a zalijeme trochou vlahého mléka, do kterého jsme zamíchali moučkový cukr. Necháme vykynout kvásek. Na kraji mísy promícháme sůl s moukou, přidáme vejce, zbytek mléka a vařečkou zaděláme těsto, které na válku ručně doděláme. Vrátíme do mísy a dáme do tepla vykynout. Po vykynutí přidáme do těsta rohlík nakrájený na drobné kostičky a propracujeme. Uválíme knedlík, dáváme pozor, abychom neměli někde těsto spojené, musí být hladké, jinak by mohl prasknout. Přikryjeme ho utěrkou a necháme dokynout. Do pekáče přes dvě plotýnky nalijeme vodu, osolíme a přivedeme k varu. Vložíme knedlík a vaříme ho 12 minut zakrytý druhou stranou pekáče, pak obrátíme, vaříme také 12 minut. Při vytahování knedlíku si pomáhám dvěma plechovými struhadly na zeleninu. Hned ho v půlce překrojíme nití, aby se vypářil.

  2. Cibuli nakrájíme na drobno a osmažíme na sádle do žluta. Kotletu nakrájíme na plátky a pak na menší kousky, přidáme ji k cibuli a na obou stranách osmahneme. Přidáme worcester, sojovou omáčku, kečup, papriku, pepř, sůl, hořčici, rozdrobený masox a za stálého podlévání vaříme do měkka. Do hrnečku s vodou rozkvedláme dvě rovné lžíce mouky, nalijeme do omáčky a pomalu za občasného míchání vaříme 20 minut, abychom vyvařili chuť mouky. Hlídáme omáčku, aby jí byly 3 porce.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!