Houbové domácí přípravky

Recepty, Houby

Suroviny

Houbový prášek -bod 1:
houby (sušené)
Houbová sůl - bod 2:
sušené houby
sůl
pepř
Houbové maggi - bod 3:
slaný houbový odvar, zbylý po zavařování houbiček
Uskladnění hub ve sklenicích - bod 4:
sušené houby

Postup přípravy receptu

  1. Houbový prášek: Houby očistíme, pokrájíme na plátky a obvyklým způsobem usušíme. Usušené houby dáme do trouby na 60-65ºC a přesušíme je, až úplně chrastí. Pak je v mixéru důkladně rozmixujeme na prášek. Vydrží v dobře uzavřené kořence i více roků (už mám třetím rokem a pořád skvěle jídlo okoření).

  2. Houbová sůl: potřebujeme 500 g jemně mleté soli, 50 g houbového prášku, 1 kávovou lžičku mletého pepře. Do suché soli vmícháme houbový prášek a pepř. Uchováváme v dobře uzavíratelných nádobách. Houbová sůl je vhodná ke kořenění masa a hlavně bifteků.

  3. Houbové maggi“: Nasbíráme-li na podzim velké množství václavek a předváříme-li je na zavařování ve slané vodě, tuto tmavou vodu – houbový vývar - nevyléváme, ale po skončení předvařování ji přecedíme přes husté síto a svaříme na malé množství, na černohnědou tekutinu (svaříme v široké nádobě i prudkým varem, aby bylo rychle hotovo). Tekutina je zahoustlá a dává se do polévek a omáček, ale jen malinko, je neuvěřitelně houbově aromatická“, ale i hodně slaná. Zkoušela jsem zavařovat do malinkých skleniček (od křeníku), zavařené vydržely dlouho, ale po otevření se poměrně rychle kazily. Doporučuji nevařit je až do takové hustoty (kvůli slanosti), ale raději je zamrazit v sáčcích na led a ty pak uzavřít ještě v igelitových (ne mikroténových) sáčcích. Lze udělat i z jiných hub, ale václavky jsou nejlepší, protože jsou hodně aromatické.

  4. Uskladnění sušených hub ve sklenicích: Usušené houby nacpeme a trochu namačkáme do sklenic (musí to být šroubovací sklenice) a otevřené je postavíme na rošt v troubě. Při pootevřených dvířkách trouby dosušujeme při 60º C, až chrastí. Trvá to asi deset, možná patnáct minut, přesně to nevím, nestopla jsem si to. Dávám na rošt i víčka, aby byla horká. Jakmile jsou houby hodně vysušené a chrastí, sklenice rychle zašroubuji a to hodně pevně a nechám na lince vystydnout. Sklenice označím štítky s udáním roku sběru a uložím. Tyto houby jsou vlastně zavařené“, víčko se přisaje a jsou jako čerstvě usušené i více let. Po otevření sklenice se spotřebovávají postupně podle potřeby. A ta vůně z nevyčpělých houbiček!


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!