Houbová směs

Recepty, Houby

Suroviny

400 g očištěných hub: václavky, hlíva, bedly...
olej nebo sádlo
1 velká cibule, nebo dvě střední
3 - 4 stroužky česneku
100 g anglické slaniny (nebo moravské...)
snítka tymiánu
120 g rajského protlaku
cukr dle chuti (cca 1 lžíce), není nutný
sůl, případně sojová omáčka dle chuti
pepř mletý
chilli nebo feferonka, pokud chceme pikantní směs

Postup přípravy receptu

  1. Na trošce oleje nebo sádle osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata, pak přidáme osmažit i na malé kostičky pokrájenou slaninu. Přidáme nasekaný česnek, protlak, snítku tymiánu a smažíme do rozvonění.

  2. Během smažení pokrájíme očištěné houby na nudličky, ve vroucí vodě krátce spaříme a poté scedíme.

  3. Do směsi přisypeme okapané houby a na mírném ohni pod poklicí dusíme cca 15 minut. Je-li třeba, maličko dosladíme (dle kyselosti protlaku), opepříme, osolíme, případně přidáme trošku sojové omáčky nebo worcesteru. Pokud je potřeba, maličko podlijeme vodou nebo vývarem. Nakonec vyndáme větvičku tymiánu.

  4. Směs nandáváme na opečené tousty nebo osmažené topinky, které můžeme potřít česnekem.

  5. Směs můžeme použít i na těstoviny nebo k rýži... Pouze ji o něco více naředíme vývarem, případně zahustíme troškou solamylu, který rozmícháme ve studené vodě a krátce provaříme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!