Houbová polévka s masovými knedlíčky

Recepty, Polévky

Suroviny

hovězí vývar - cca 1,5-2 l
1/3 sáčku mražené polévkové zeleniny (např. Mochovská)
asi 300 g hub (nejlépe lesních)
1/2 cibule
kousek másla a trochu oleje pod houby
stroužek česneku
pepř
sůl
drcený kmín
lžíce hotové tm. jíšky
Na knedlíčky:
300 g mletého masa (napůl hovězí a vepřové)
ořech másla
1 vejce
majoránka
pepř
sůl
2-3 stroužky česneku
1-2 lžíce strouhanky na zahuštění

Postup přípravy receptu

  1. Cibulku na másle s olejem osmahneme dosklovita, přidáme očištěné a pokrájené houby, malinko je osolíme a okořeníme pepřem, kmínem a prolisovaným stroužkem česneku a houby na pánvičce podusíme. Pak si odložíme lžíci hub stranou a zbytek podušených hub rozmixujeme.

  2. Masový vývar přivedeme k varu. Připravíme knedlíčky z mletého masa: uděláme je stejně, jako knedlíčky játrové – spojíme mleté maso, kousek másla, vajíčko, 2-3 prolisované stroužky česneku, pepř, sůl, majoránku a strouhanky tolik, aby šly vytvořit knedlíčky. Ty zaváříme hned do vroucího vývaru. Polévku zatím nepřisolujeme, vývary už bývají slané.

  3. Hned přidáme i zeleninu a společně vaříme. Když máme zeleninu skoro na skus, přidáme umixované houby, povaříme a polévku zahustíme tmavou hotovou jíškou. Ochutnáme a podle potřeby dochutíme. Nakonec ozdobíme zelenou petrželkou a na každý talíř přidáme trochu podušených hub.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!