Houbová omáčka ze sušených hub a smetany

Recepty, Omáčky

Suroviny

2 hrsti sušených hub
40 g másla
1-2 PL oleje
1 cibule
2 vrchovaté PL hladké nebo polohrubé mouky
sůl
pepř
mletý nebo drcený kmín
zelená petržel
1 kelímek smetany ke šlehání nebo napůl se zakysanou smetanou

Postup přípravy receptu

  1. Sušené houby namočíme nejméně na 3 hodiny, ale nejlépe přes noc. Pokud nebyl čas na namočení hub, dáme je do kastrůlku, zalijeme vodou a po chvíli namáčení houby 20 minut povaříme (téměř do změknutí).

  2. Na másle s olejem osmahneme drobně nakrájenou cibuli do běla, přisypeme mouku a uděláme hodně světlou jíšku, kterou zalijeme nejprve trochou studené vody (vývaru nebo mléka) a pak vodou z namočených nebo povařených hub i s těmi houbami, a uvaříme (ne moc řídkou) omáčku. Prováříme 15 minut, aby mouka nebyla syrová, často mícháme a během prováření osolíme, přidáme koření a přilijeme smetanu ke šlehání nebo půl kelímku smetany a půl kelímku zakysanky.

  3. Podle chuti a potřeby nakonec dochutíme a pokud máme, přidáme drobně usekanou zelenou petržel. Někdy je dobré přikápnout pár kapek citr. šťávy nebo octa, ale opatrně (použijeme-li zakysanou smetanu, tak to obyčejně není zapotřebí). Podáváme většinou s knedlíkem, ale lze podávat i s těstovinami nebo rýží, pokud to někdo má raději. Můžeme přidat i vařené hovězí či vepřové libové maso.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!