Honzíkovy motánky se skořicí, ořechy a hruškami

Recepty, Moučníky

Suroviny

30 dkg hladké mouky /zde Mlynářův výběr/
30 dkg polohrubé mouky
10 dkg cukru krupice
1 PL vanilkového cukru vlastní výroby
trošku citronové kůry /lze vynechat/
1/2 KL soli
cca 250 ml mléka
1 kostka droždí Fala 42,5 g
2 žloutky
2 PL rumu
1 PL sádla v tuhém stavu
1 PL /vrchovatá/ majonézy
10 dkg másla
Náplň:
10-15 dkg másla
2 lžíce třtinového cukru
2 KL mleté skořice
vlašské ořechy hrubě posekané
brusinky nebo rozinky v rumu namočené
2 zralé hrušky
Na potření:
máslo a rum

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve promísíme v míse všechny sypké suroviny, kromě soli. Část mléka ohřejeme, ale nesmí být horké, přidáme lžičku cukru rozdrobíme do něj droždí a necháme zmladit kvásek.

  2. Do zbývajícího mléka dáme rozpustit máslo, sádlo, majonézu, opět nesmí být horké, přidáme žloutky a rum a vše promícháme. V mouce uděláme hluboký důlek, vlijeme do něj droždí, které lehce poprášíme moukou a necháme pracovat, klidně i 20 minut, dokud se neutvoří pěkný kopeček. Na tomto úkonu docela záleží, proto nespěcháme, až se droždí nakrmí. Při stěně mísy dáme do mouky sůl, aby nepřišla do styku s droždím a do mouky ji trochu zapracujeme. Až je droždí dostatečně nakrmené, začneme postupně přilévat mléko s ostatními surovinami, které jsme v něm rozmíchali a začneme zpracovávat těsto, dokud není vláčené, lesklé a hladké. Musí se tvořit puchýřky a zpracujte ho tak důkladně, abyste ho už nemuseli moučnit. Těsto je hotové, když se nechytá mísy. Dáme ho na teplé místo kynout, přikryté poklopem nebo čistou utěrkou a během kynutí ho ještě nejméně 3x prohněteme.

  3. Během kynutí připravíme náplň: V misce utřeme máslo s třtinovým cukrem a skořicí. Hrušky zbavíme jadřince a nakrájíme je na slabší plátky. Nasekáme ořechy v sekáčku nebo je rozdrtíme paličkou či válečkem v sáčku. Nezapomeneme připravit rozinky nebo brusinky.

  4. Vykynuté těsto vyklopíme z mísy na vál, používám silikonový a rozdělíme ho na 3-4 díly. Každý díl po jednom rozválíme na délku plechu a šířku 25-30 cm, výšku 0,5-1 cm. Poté těsto potřeme ochuceným máslem, posypeme sekanými ořechy, na ořechy dáme rozinky nebo brusinky a naposledy plátky hrušek s mezerami po celé ploše, na konci kousek od okraje. Celé to zavineme z delší strany do rolády, ze které pak nakrájíme cca 2 cm široké plátky, které klademe naležato na vymaštěný plech. Mastím dobrým vepřovým sádlem. Na plechu necháme vykynout, poté potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péci do vyhřáté trouby na 180 stupňů, dokud nejsou zlatavé.

  5. Po upečení je ještě horké potřeme rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!