Sytá zeleninová polévka s parmazánovými knedlíčky

Recepty, Polévky

Suroviny

1 velká cibule na drobno
1 řapík celeru na plátky
2 mrkve na kolečka
1 větší batáty na kostky
1 velký brambor na kostky
1 střední cuketa na kostky
hrst zelených fazolek
1 plechovka canellini fazolek
1/2 plechovky krájených rajčat (nebo rajčatové pyré)
3 stroužky česneku prolisované (nevím, co to bylo, ale mělo to grády)
4 snítky tymiánu
1 snítka posekaného rozmarýnu
hrst nasekané petrželové natě
2 bobkové listy
1 čajová lžička uzené sladké papriky
sůl
pepř
chilli
olej
parmazánové slupky, pokud si je schováváte (ty okraje) a pokud jsou z kvalitního parmazánu
Parmazánové knedlíčky:
3/4 hrnku polohrubé mouky
1/2 hrnku strouhaného parmazánu
1/3 hrnku mléka (+/-)
hrst nasekané petrželové natě
1 lžíce oleje
1 čajová lžička prášku do pečiva
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Na oleji jsem zhruba 5 minut restovala cibuli, mrkev, celer, bobkové listy, tymián a rozmarýn. Pak jsem přidala 2 stroužky česneku, brambory, zaprášila uzenou paprikou a trochou chilli, na mírném plameni nechala nasát vůně a chutě, a zalila krájenými rajčaty.

  2. Vše jsem promíchala a zalila zhruba 1,7 l vody. Polévku jsem osolila, opepřila, přidala okraje parmezánu a nechala 10 minut vařit.

  3. Teprve potom jsem, oproti původnímu receptu, přidala cuketu, canellini fazole a zelené fazolky a nechala tomu dalších 5 minut.

  4. Mezitím jsem smíchala všechny ingredience na knedlíčky, ochutila troškou soli a pepře. Ty jsem pomocí čajové lžičky ukrajovala, trošku v ruce uválela do kuličky a vhazovala do polévky.

  5. Po posledním knedlíčku, jsem hrnec přikryla poklicí a na mírném plameni jsem nechala polévku vařit 25 minut.

  6. Původní recept říká, že se poklice nemá zvedat. Ale protože jsou v polévce moučné knedlíčky a k tomu ještě ony sýrové okraje, je dobré občas trošku nahlédnout a polévku promíchat, aby se nepřipalovala.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!