Holúbci - sarma
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 1 kg vepřového plecka
- 1 sáček nevařené rýže
- 1 hlávkové zelí
- 1 žlutá a červená paprika
- 1 cibule
- větší protlak nebo krabička pomodora
- 200 ml vody
- sůl
- pepř
- mletá paprika
- olej
Postup Holúbci - sarma
Postup přípravy receptu
-
Dáme vařit vodu do půlky hrnce. Ze zelí vykrojíme košťál a nožem obřežeme okraj listů, aby potom šly snáze ve vařící vodě oddělit. Když se voda vaří, vložíme zelí a necháme povařit. Následně vytahujeme volné listy zelí. Listy necháme zchladnout.
Umeleme vepřové maso, přidáme sůl, pepř, mletou papriku a sáček neuvařené rýže. Cibuli osmahneme na lžíci oleje a přidáme ke směsi. Vše řádně propracujeme.
Listy plníme směsí mletého masa, srolujeme do závitků a skládáme do většího hrnce na těsno k sobě, aby se při vaření nerozmotaly. Rozmícháme protlak ve vodě a přidáme na proužky nakrájenou papriku. Zalijeme holúbky a dáme pozvolna vařit cca 1 hodinu na mírném plameni. Podáváme s vařenými bramborami nebo chlebem a zakysanou smetanou. Někdo dává i majonézu.