Hanácké koláčky s tvarohem a marmeládou
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 42 g droždí
- 200 ml mléka
- 100 g krupicového cukru
- 500 g hladké mouky
- 4 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- citronová kůra z 1 citronu
- špetka nastrouhaného muškátového oříšku
- 100 g másla
- Vejce na potření
- Náplň:
- 250 g měkkého tvarohu v kostce
- 100 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 1 balíček vanilkového cukru
- 100 g rybízové marmelády
- Drobenka:
- 20 g krupicového cukru
- 20 g másla
- 30 g hrubé mouky
Postup Hanácké koláčky s tvarohem a marmeládou
Postup přípravy receptu
-
Droždí rozmícháme s polovinou vlažného mléka, lžící cukru a lžící mouky. Kvásek necháme na teplém místě vykynout.
Zbylý cukr, prosátou mouku, žloutky, vanilkový cukr, nastrouhanou kůru, špetku nastrouhaného muškátového oříšku, zbylé vlažné mléko a vykynutý kvásek částečně promícháme a pak přidáme rozpuštěné vlažné máslo.
Vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě asi 30 minut kynout. Potom těsto zlehka propracujeme a necháme znovu 30 minut kynout. Po vykynutí těsto rozdělíme přibližně na 40 dílků.
Tvarohovou náplň připravíme smícháním tvarohu s cukrem, vejcem a vanilkovým cukrem.
Každý dílek naplníme lžičkou tvarohové náplně a zabalíme. Naskládáme na plech vyložený pečícím papírem spojem dolů a necháme na teplém místě kynout asi 15 minut.
Každou vykynutou kuličku promáčkneme uprostřed prstem a okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Střed naplníme marmeládou a posypeme drobenkou. Drobenku připravíme propracováním cukru s máslem a hrubou moukou.
Pečeme ve vyhřáté troubě při 200°C asi 12 minut. Po upečení přendáme a necháme vychladnout