Hanácké koláčky s tvarohem a marmeládou

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
42 g droždí
200 ml mléka
100 g krupicového cukru
500 g hladké mouky
4 žloutky
1 vanilkový cukr
citronová kůra z 1 citronu
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
100 g másla
Vejce na potření
Náplň:
250 g měkkého tvarohu v kostce
100 g moučkového cukru
1 vejce
1 balíček vanilkového cukru
100 g rybízové marmelády
Drobenka:
20 g krupicového cukru
20 g másla
30 g hrubé mouky

Postup přípravy receptu

  1. Droždí rozmícháme s polovinou vlažného mléka, lžící cukru a lžící mouky. Kvásek necháme na teplém místě vykynout.

  2. Zbylý cukr, prosátou mouku, žloutky, vanilkový cukr, nastrouhanou kůru, špetku nastrouhaného muškátového oříšku, zbylé vlažné mléko a vykynutý kvásek částečně promícháme a pak přidáme rozpuštěné vlažné máslo.

  3. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě asi 30 minut kynout. Potom těsto zlehka propracujeme a necháme znovu 30 minut kynout. Po vykynutí těsto rozdělíme přibližně na 40 dílků.

  4. Tvarohovou náplň připravíme smícháním tvarohu s cukrem, vejcem a vanilkovým cukrem.

  5. Každý dílek naplníme lžičkou tvarohové náplně a zabalíme. Naskládáme na plech vyložený pečícím papírem spojem dolů a necháme na teplém místě kynout asi 15 minut.

  6. Každou vykynutou kuličku promáčkneme uprostřed prstem a okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Střed naplníme marmeládou a posypeme drobenkou. Drobenku připravíme propracováním cukru s máslem a hrubou moukou.

  7. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200°C asi 12 minut. Po upečení přendáme a necháme vychladnout


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!