Domácí kukuřičné tortily s masovou náplní na mexický způsob

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

Na kukuřičné tortily:
2 hrnky kukuřičné mouky (hladká)
1/2 hrnku sojové hladké mouky
1 hrnek hladké mouky
1 KL soli
teplá voda (hrneček a dle potřeby postupně přidávat)
Náplň:
2 kuřecí prsa
1 smetana 250ml kelímek (já měla 33%, ale je to jedno)
tvrdý sýr zvolený dle libosti
2 velké rajčata
plechovka fazolí červených v nálevu
kukuřice mražená nebo v plechovce
1 čerstvá chilli paprička
1 velká červená paprika
1 větší hustý protlak
kvalitní kečup
1 cibule
asi 1/4 - 1/2 pórku

Postup přípravy receptu

  1. Tortily: Do prosátých směsí mouk dáme sůl a postupně přiléváme vodu. Nejprve méně a dle potřeby přidáváme a rukama vypracujeme hladké, nelepivé kompaktní těsto. Dá se krásně vypracovat během pár minut. Necháme ho pak chvíli odležet.

  2. Na pracovní desku jsem nachystala potravinářskou folii a nachystané těsto nakrájela na menší kousky (je na vás, jak velké tortily chcete). Pro roztlačení a rozválení jsem použila nerezové kolo a váhou na něj tlačila a zbytek dorozvalovala menším válečkem na těsto. Snažte se o kulatý tvar. Pro upečení tortil jsem použila starou desku po babičce, je vidět ve fotkach, nicméně lze upect i na pánvi. Nejlepe s velkym pruměrem a rovné (hodí se taktéž palačinkové) a nasucho z každé strany tortilu opečeme. Než si připravíme náplň, tak je dame pod vlhkou utěrku a nebo do trouby na pár stupňů zaplé do tepla.

  3. Náplň: Kuřecí prsa očistíme, odblaníme a nakrájíme na malé kousky. Odložíme odpočinout na pár minut do ledničky. Osolíme, opepříme a posypeme grilovacím kořením nebo country směsí, kari a kurkumou. Dáme do ledničky odležet.

  4. Papriku a chilli papričku zbavíme semínek a nakrajíme na malé kousky. Rajčata omyjeme a taktéž nakrájíme na malé kousky. Cibuli oloupeme a nařežeme najemno, pórek na kolečka. Fazole slijeme do sítka, abychom se zbavili nálevu. Kukuřici, máte-li v plechovce, taktéž, pokud máte mraženou, tak zalijte lehce horkou vodou a vlijte do síta. Nechte okapat.

  5. Z cibule, chilli papričky, pórku a hustého protlaku jsem si v sekáčku s nožem ve tvaru S vytvořila dip neboli základní omáčku. Kuřecí maso vytáhneme z ledničky a na pánev (hlubší) dáme rozpálit olej (použila sem olivový, ale výběr je na vás). Maso na něm orestujeme. Poté jsem k němu přidala rajčata a papriku, kukuřici a dále opékala na pánvi. Nakonec jsem přidala fazole a zalila našim základním připraveným dipem. Dobře rozmíchejte. Poté jsem přidala ještě pár lžic kvalitního kečupu a trochu horké vody. Nechte probublávat.

  6. Mezitím nastrouhejte sýr najemno. Do omáčky vlijte asi půlku kelímku smetany pro zjemnění chuti a vsypte nastrouhaný sýr. Nechte jej rozpustit krásně vám omáčku zhustí a dodá jí skvělou chuť.

  7. Teplé tortily plňte omáčkou a zabalte. Pak už stačí popřát dobrou chuť. Mimo kukuřičné můžete použít samozřejmě i pšeničné kupované, nebo domácky dělané (hl. mouka, sádlo, sůl a voda).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!