Filmová zelňačka

Recepty, Polévky

Suroviny

5 stroužků česneku
3 cibule
3 ks petržele
3 lžíce hladké mouky
1/2 lžičky tymiánu
150 g anglické slaniny
100 g másla
3 ks mrkve
3 dl bílého vína
1 ks bílého zelí
4 ks celého pepře
1 celer
2 ks bobkového listu
hrst petrželové natě
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Na filmovou zelňačku, kterou vařil Louis de Funés, budete určitě potřebovat větší hrnec. Středně velkou hlávku zelí rozkrojíme, zbavíme košťálu a nakrájíme.

  2. Cibuli nasekáme nahrubo, česnek utřeme a slaninu nakrájíme na kostky. Mrkev, menší celer a petržel očistíme a nakrájíme na kusy. Petrželovou nať nasekáme nadrobno.

  3. Na másle necháme zesklovatět nasekanou cibuli, přidáme nakrájenou slaninu, bílý pepř, tymián, bobkový list a osmahneme.

  4. Zaprášíme hladkou moukou, přilijeme víno a necháme projít chvíli varem.

  5. Poté podlijeme vodou, přidáme zelí, zakryjeme poklicí a necháme vydusit.

  6. Přidáme nakrájenou mrkev, celer, petržel, osolíme a zalijeme vroucí vodou.

  7. Poté přidáme utřený česnek a na mírném plameni vaříme, dokud zelenina nezměkne. Kořenovou zeleninu můžeme potom nakrájet na malé kousky, nebo propasírovat do polévky.

  8. Filmovou zelňačku podle potřeby dochutíme (sůl, pepř), přisypeme nasekanou petrželovou nať a můžeme servírovat.

  9. Záhy budete moci telefonovat do vesmíru.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!