Fazolový guláš (nejen) s řepou

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

240 g fazolí ve slaném nálevu - scezených
máslo nebo olej
100 g celeru
100 g mrkve
100 g pórku + na dozdobení
300 g červené řepy
1 lžička jemně nasekaného zázvoru
2 stroužky nasekaného česneku
cca 250 g brambor
140 g rajského protlaku
snítka tymiánu nebo rozmarýnu
1 velké rajče
vývar dle potřeby (hustoty)
sůl
pepř mletý

Postup přípravy receptu

  1. Na másle osmažíme na kolečka pokrájenou mrkev s na hranolky nebo kostičky pokrájeným celerem a řepou. Po osmažení přidáme pokrájený pórek, nasekaný zázvor, česnek a protlak. Vše ještě krátce osmažíme, přidáme bylinky dle chuti, přisypeme na kostky pokrájené brambory, osolíme, opepříme a přilijeme cca půllitr vývaru.

  2. Vaříme pod poklicí za občasného promíchání do změknutí zeleniny na skus. Pak přidáme na drobno pokrájené větší rajče (nebo dvě střední) a dvě minutky povaříme. Nakonec přisypeme scezené fazole, které necháme v guláši prohřát, případně ještě dosolíme nebo opepříme a můžeme dle potřeby přilít vývar (vodu) na zředění.

  3. Podáváme samostatně nebo s chlebem, na talíři dozdobíme tenkými plátky pórku.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!