Fazolkový salát 5x
Recepty, SalátySuroviny
- 1) Fazolkový salát se slaninou:
- 500 g fazolek
- 6 lžic vody
- 4 lžíce octa
- sůl
- 1 lžička cukru
- 1 cibule
- 80 g slaniny
- 2) Fazolkový salát s Istanbulem:
- 500 g fazolek
- sůl
- olej
- ocet
- cibule
- pepř
- 100 g sýra Istanbul (balkánský typ sýra)
- cukr
- bazalka nebo petrželka
- 3) Fazolkový salát s makarony:
- 500 g zelených fazolových lusků čerstvých nebo sterilovaných
- 120 g makarónů
- 50 g tuňáka v oleji
- trochu sardelové pasty
- olej
- sůl a pepř
- 5 cl octa
- majoránka
- bazalka
- petrželka
- 1 malá cibule a 2 stroužky česneku
- 4) Fazolkový salát s ovčím sýrem:
- 500 g fazolek
- 2 lžíce oleje
- 3 cibule
- 2 - 4 citróny
- sůl a špetka ml. pepře
- 100 g oliv
- 80 g ovčího sýra
- 5) Fazolkový salát s ořechy:
- 200 g fazolkových lusků
- 50 g jader vlašských ořechů
- 50 g lískových oříšků
- sůl a pepř
- citrón
- olej
- stroužek česneku
Postup Fazolkový salát 5x
Postup přípravy receptu
-
Fazolkový salát se slaninou: Do uvařených, vychladlých fazolek přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, promícháme je se sladkokyselou marinádou. Povrch polijeme rozškvařenou na kostičky pokrájenou slaninou.
Fazolkový salát s Istanbulem: Fazolky očistíme, nakrájíme na kousky a povaříme v osolené vodě doměkka, ale nesmíme je rozvařit. Scedíme a necháme vychladit. Z oleje, octa, soli, pepře, cukru a jemně krájené cibule připravíme zálivku a nalijeme jí na fazolky. Istanbul rozdrobíme na kostky a posypeme jím salát. Bazalku nebo petrželku nadrobno nasekáme a ozdobíme jí salát. Zelené lístečky skvěle doplní chuť salátu. Chutná s chlebem.
Fazolkový salát s makarony: Do salátové mísy vlijeme ocet, vmícháme bazalku, majoránku a posekanou petrželku. Cibuli najemno nasekáme, můžeme ji spařit horkou vodou a spolu s prolisovaným česnekem ji dáme do mísy. Makaróny uvaříme v osolené vodě, uvařené scedíme, prolijeme studenou vodou a necháme okapat a vychladnout. Pak je pokrájíme, smícháme s pokrájeným tuňákem a vmícháme do marinády. Čerstvé fazolky pokrájíme a uvaříme, sterilované přidáme do mísy přímo. Vše necháme odležet na chladném místě. Před podáváním vmícháme olej a trochu sardelové pasty a podle chuti dokořeníme.
Fazolkový salát s ovčím sýrem: Fazolky uvaříme ve slané vodě a scedíme. Cibuli jemně nakrájíme, posolíme, zalijeme citrónovou šťávou a přidáme olej. Olivy nakrájíme na kolečka, smícháme s fazolemi, směsí oleje, citrónu a cibule, urovnáme na mísu a postrouháme ovčím sýrem.
Fazolkový salát s ořechy: Fazolky očistíme, nakrájíme asi na 1 cm kousky a uvaříme v osolené vodě doměkka, necháme vystydnout. Vlašská jádra pokrájíme na čtvrtky, lísková nahrubo umeleme. Smícháme s fazolkami. Z ostatních přísad uděláme zálivku. Česnek je lépe nadrobno usekat nebo nakrájet než utřít. Salát přelijeme zálivkou a necháme uležet a vychladit. Můžeme podávat i jako předkrm nebo s pečivem jako večeři.