Fazolkový salát 5x

Recepty, Saláty

Suroviny

1) Fazolkový salát se slaninou:
500 g fazolek
6 lžic vody
4 lžíce octa
sůl
1 lžička cukru
1 cibule
80 g slaniny
2) Fazolkový salát s Istanbulem:
500 g fazolek
sůl
olej
ocet
cibule
pepř
100 g sýra Istanbul (balkánský typ sýra)
cukr
bazalka nebo petrželka
3) Fazolkový salát s makarony:
500 g zelených fazolových lusků čerstvých nebo sterilovaných
120 g makarónů
50 g tuňáka v oleji
trochu sardelové pasty
olej
sůl a pepř
5 cl octa
majoránka
bazalka
petrželka
1 malá cibule a 2 stroužky česneku
4) Fazolkový salát s ovčím sýrem:
500 g fazolek
2 lžíce oleje
3 cibule
2 - 4 citróny
sůl a špetka ml. pepře
100 g oliv
80 g ovčího sýra
5) Fazolkový salát s ořechy:
200 g fazolkových lusků
50 g jader vlašských ořechů
50 g lískových oříšků
sůl a pepř
citrón
olej
stroužek česneku

Postup přípravy receptu

  1. Fazolkový salát se slaninou: Do uvařených, vychladlých fazolek přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, promícháme je se sladkokyselou marinádou. Povrch polijeme rozškvařenou na kostičky pokrájenou slaninou.

  2. Fazolkový salát s Istanbulem: Fazolky očistíme, nakrájíme na kousky a povaříme v osolené vodě doměkka, ale nesmíme je rozvařit. Scedíme a necháme vychladit. Z oleje, octa, soli, pepře, cukru a jemně krájené cibule připravíme zálivku a nalijeme jí na fazolky. Istanbul rozdrobíme na kostky a posypeme jím salát. Bazalku nebo petrželku nadrobno nasekáme a ozdobíme jí salát. Zelené lístečky skvěle doplní chuť salátu. Chutná s chlebem.

  3. Fazolkový salát s makarony: Do salátové mísy vlijeme ocet, vmícháme bazalku, majoránku a posekanou petrželku. Cibuli najemno nasekáme, můžeme ji spařit horkou vodou a spolu s prolisovaným česnekem ji dáme do mísy. Makaróny uvaříme v osolené vodě, uvařené scedíme, prolijeme studenou vodou a necháme okapat a vychladnout. Pak je pokrájíme, smícháme s pokrájeným tuňákem a vmícháme do marinády. Čerstvé fazolky pokrájíme a uvaříme, sterilované přidáme do mísy přímo. Vše necháme odležet na chladném místě. Před podáváním vmícháme olej a trochu sardelové pasty a podle chuti dokořeníme.

  4. Fazolkový salát s ovčím sýrem: Fazolky uvaříme ve slané vodě a scedíme. Cibuli jemně nakrájíme, posolíme, zalijeme citrónovou šťávou a přidáme olej. Olivy nakrájíme na kolečka, smícháme s fazolemi, směsí oleje, citrónu a cibule, urovnáme na mísu a postrouháme ovčím sýrem.

  5. Fazolkový salát s ořechy: Fazolky očistíme, nakrájíme asi na 1 cm kousky a uvaříme v osolené vodě doměkka, necháme vystydnout. Vlašská jádra pokrájíme na čtvrtky, lísková nahrubo umeleme. Smícháme s fazolkami. Z ostatních přísad uděláme zálivku. Česnek je lépe nadrobno usekat nebo nakrájet než utřít. Salát přelijeme zálivkou a necháme uležet a vychladit. Můžeme podávat i jako předkrm nebo s pečivem jako večeři.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!