Restovaná vepřová játra s opečenou zeleninou
Recepty, Pokrmy z vnitřnostíSuroviny
- cca 400 g vepřových jater
- 1/2 lilku
- 1/2 cukety
- 1 červená, popřípadě žlutá kapie
- 2-3 větší stroužky česneku
- 2 špetky tymiánu
- 1 lžička sojové omáčky
- sůl, pepř
- olivový olej pod zeleninu
- slunečnicový olej pod játra
- 1/2 cibule
Postup Restovaná vepřová játra s opečenou zeleninou
Postup přípravy receptu
-
Lilek nakrájíme na kolečka, osolíme a necháme vypotit asi 15 minut. Pak jej otřeme papírovou útěrkou a nakrájíme na kostičky. Také cuketu a kapii nakrájíme na kostičky.
V pánvi rozehřeleme olivový olej. Česnek nakrájíme na tenké plátky a dáme ho rozvonět na pánev. Postupně přidáme lilek, cuketu a kapii, osolíme, opepříme, přidáme tymián a bez poklice na prudším ohni tak 10 minut restujeme. Pak oheň ubereme a restujeme zeleninu ještě asi 7-10 minut. Dochutíme sojovkou a odstavíme.
Játra nakrájíme na potřebné porce a opepříme je. Z každé strany je opečeme na oleji, několikrát obrátíme, aby játra měla patřičnou světle hnědou barvu. Během opékání do pánve s játry přihodíme cibuli nakrájenou na půlměsíčky. Opekáme ji zhruba tak dlouho, jako játra, dáváme pozor, abychom ji nespálili. Hned když játra vyjmeme z pánve, lehce je osolíme a ještě na chvíli přikryjeme talířkem.
Hotová játra podáváme se zeleninou a opečenou cibulí..