Dýňový krém s bulgurem

Recepty, Polévky

Suroviny

olivový olej
1 větší cibule
2 malé dýně Hokkaido
2 menší mrkve
zeleninový vývar (horká voda)
drcený kmín
sůl
hladká rýžová mouka
pšeničný celozrnný bulgur
petrželka (čerstvá - mražená - sušená)

Postup přípravy receptu

  1. Na oleji osmahneme cibulku (ne do hněda - pouze doměkka), přidáme na kolečka nakrájenou mrkev a na menší kousky nakrájenou dýni (Hokkaido není třeba zbavovat slupky, stačí vydlabat uvnitř semínka). Promícháme, osmahneme, zalijeme horkou vodou nebo zeleninovým vývarem a dusíme doměkka.

  2. Stranou připravíme bulgur dle tradičního návodu - tj. 1 díl bulguru + 3 díly vody povaříme cca 3 minuty a následně necháme 15 až 20 minut bobtnat pod pokličkou. Lze použít i kuskus - bulgur je ale v dané kombinaci chutnější.

  3. Jakmile je dýně měkká, rozmixujeme obsah hrnce tyčovým mixerem. V případě, že je třeba polévku zahustit, použijeme rýžovou mouku (pozor, bulgur následně polévku také zahustí). Dochutíme solí a drceným kmínem. Na závěr přidáme sekanou petrželku, vmícháme nabobtnaný bulgur, zdobíme plátkem másla nebo troškou zakysané smetany (není nutné).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!