Dýně na kyselo (jako okurky)

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

dýně
cukr nebo sladidlo
znojemský nálev

Postup přípravy receptu

  1. Dýni očistit (oloupat a odstranit semínka a trochu měkké dužiny) a nakrájet na kostky cca 1x1 cm.

  2. Do hrnce si připravit Znojemský nálev dle popisu (1 l nálevu asi na 3,5 - 4 l vody) a přidat cukr dle chuti nebo sladidlo - na celou dávku jsem použila 120 ks sacharinu.

  3. Do tohoto nálevu nasypat kostičky dýně tak, aby tekutina byla těsně nad dýní (1/2 dávka je asi 0,5 l nálevu + 1,8 vody + 60 ks sacharin + asi 3 kg kostiček dýně), přivést k varu a promíchat a vařit asi tak 5-10 minut - do sklovata.

  4. Pak dát do umytých sklenic, zalít tím lákem, ve kterém se to vařilo, zavíčkovat a postavit dnem vzhůru. Chutná velice dobře, používám jako okurek, i do bramborového salátu. Možno přidat do sklenice i kousek feferonky, pak je chuť pikantnější.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!