Kroupové zelí s kuřetem

Recepty, Přílohy

Suroviny

Kroupové zelí:
80-100 g uzené slaniny, dle tučnosti
1 velká cibule
500 g kysaného zelí (okapané)
2-3 stroužky česneku
sůl
pepř mletý
cukr krupice dle chuti
500 g předem uvařených krup
Dále:
1 kuře nebo kuřecí díly
sůl nebo koření na kuře
olej nebo máslo
ingredience na trojobal

Postup přípravy receptu

  1. Očištěné kuře naporcujeme na menší díly (křídla, paličky...) a kostru použijeme na polévku, případně použijeme rovnou paličky... Maso osolíme, případně okořeníme dle vlastní chuti, můžeme potřít česnekovou pastou, posypat paprikou... a obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. Klademe do pekáčku vytřeného tukem, kde připravené kuře pocákáme olejem nebo rozpuštěným máslem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova, během pečení můžeme dle potřeby otočit. Pokud se nám nechce s kuřetem obalovat, můžeme ho upéct klasicky, na másle a cibuli (česneku), kdy díly občas přelijeme výpekem a podléváme dle potřeby.

  2. Na drobně pokrájené slanině osmažíme pokrájenou cibuli dozlatova, ke konci smažení nasypeme rozvonět i nasekaný česnek, přidáme zelí, mírně osolíme, osladíme dle chuti, promícháme a dusíme pod poklicí na mírném ohni cca 10 minut. Podlévat není nutné, přidáním cukru zelí pustí šťávu, která nám na pomalé dušení postačí. Je-li třeba, dle chuti ještě osladíme a dosolíme. Když máme zelí podušené, přisypeme do něj předem uvařené kroupy, promícháme a necháme prohřát.

  3. Kroupové zelí nandáme na talíře, přidáme kuřecími díly a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!