Lívanečky z máslové dýně

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

400 g očištěné máslové dýně
2 lžíce másla
200-250 ml mléka
cca 200 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 vanilkový nebo skořicový cukr
2 lžíce cukru krupice
2 lžíce citronové šťávy
citronová kůra dle chuti
3 lžíce rumu
5 vajec
olej na smažení
Dále dle chuti:
povidla nebo marmeláda
smetanový tvaroh nebo zakysaná smetana
tvaroh na strouhání nebo hrudkovitý
skořicový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Máslovou dýni oloupeme, zbavíme semínek a hrubě nastrouháme nebo pokrájíme na menší kostky. Dáme do kastrolu na rozpuštěné máslo, přidáme cukry, citronovou kůru a šťávu a pod poklicí podusíme na mírném plameni za občasného promíchání doměkka. Dle potřeby můžeme podlít troškou vody. Pak dýni rozmixujeme na pyré, do kterého nalijeme mléko, přidáme žloutky, rum, mouku s práškem do pečiva, dobře promícháme a nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků.

  2. Lžící odebíráme těsto, ze kterého v rozpálené pánvi s troškou oleje tvoříme lívanečky, které smažíme z obou stran dozlatova. Hotové odkládáme na ubrousek odsát přebytečný tuk.

  3. Podáváme sypané skořicovým cukrem, potřené marmeládou nebo jako u nás s parádou, tj. potřené povidly, sypané strouhaným tvarohem a kopečkem vyšlehané šlehačky s tvarohem a cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!