Dušené hovězí s bylinkovou zeleninou
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- cca 500 g hovězího masa - podplečí, kližka, líčka...
- 120 g mrkve
- 120 g celeru
- 1 větší cibule
- 1 větší řapík celeru
- 100 g oloupaného rajčete bez semínek
- 40 g špeku (nebo olej)
- snítka rozmarýnu
- snítka tymiánu
- oříšek másla
- sůl
- pepř mletý
- vývar dle potřeby
Postup Dušené hovězí s bylinkovou zeleninou
Postup přípravy receptu
-
Maso dle vlastního výběru pokrájíme na větší kostky, osolíme a opepříme.
Na drobně pokrájeném špeku osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, ke které přidáme osmažit i kostky hovězího masa. Po osmažení ze všech stran přisypeme pokrájenou zeleninu. Mrkev na kolečka, celer na kostky, řapík celeru na plátky a měkkého středu se semínky zbavené a oloupané rajče. Vše ještě krátce osmažíme s bylinkami, přilijeme vývar (cca 150 ml) a pod poklicí dusíme na mírném ohni, za občasného podlití a promíchání ode dna doměkka.
Oba celery s cibulí a rajčetem by se měly téměř rozdusit a udělat tak chutný, zeleninovo-bylinkový sos. Pokud jsme podlili více, než bylo třeba, necháme varem tekutinu zredukovat na krémovější sos. Nakonec vyndáme větvičky z bylinek, dochutíme, je-li třeba, solí a pepřem, odstavíme a vmícháme máslo do úplného rozpuštění. Máslo zeleninový sos příjemně zjemní a navoní.
Podáváme se šťouchanými brambory, kaší, noky, rýží...