Dušené hovězí s bylinkovou zeleninou

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

cca 500 g hovězího masa - podplečí, kližka, líčka...
120 g mrkve
120 g celeru
1 větší cibule
1 větší řapík celeru
100 g oloupaného rajčete bez semínek
40 g špeku (nebo olej)
snítka rozmarýnu
snítka tymiánu
oříšek másla
sůl
pepř mletý
vývar dle potřeby

Postup přípravy receptu

  1. Maso dle vlastního výběru pokrájíme na větší kostky, osolíme a opepříme.

  2. Na drobně pokrájeném špeku osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, ke které přidáme osmažit i kostky hovězího masa. Po osmažení ze všech stran přisypeme pokrájenou zeleninu. Mrkev na kolečka, celer na kostky, řapík celeru na plátky a měkkého středu se semínky zbavené a oloupané rajče. Vše ještě krátce osmažíme s bylinkami, přilijeme vývar (cca 150 ml) a pod poklicí dusíme na mírném ohni, za občasného podlití a promíchání ode dna doměkka.

  3. Oba celery s cibulí a rajčetem by se měly téměř rozdusit a udělat tak chutný, zeleninovo-bylinkový sos. Pokud jsme podlili více, než bylo třeba, necháme varem tekutinu zredukovat na krémovější sos. Nakonec vyndáme větvičky z bylinek, dochutíme, je-li třeba, solí a pepřem, odstavíme a vmícháme máslo do úplného rozpuštění. Máslo zeleninový sos příjemně zjemní a navoní.

  4. Podáváme se šťouchanými brambory, kaší, noky, rýží...


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!