Závin plněný strouhanými jablky

Recepty, Moučníky

Suroviny

250 g polohrubé mouky
15 g kvasnic
40 g moučkového cukru
50 g másla
1 žloutek
60 ml mléka
citronová kůra
1 vanilkový cukr
špetka soli
Na naplnění:
2 jablka nastrouhaná na plátky
1 skořicový cukr
rozinky

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy nasypeme mouku, uděláme důlek, rozdrobíme do něj kvasnice, posypeme lžičkou cukru a zalijeme trochou vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. Přidáme zbylý moučkový cukr, vanilkový cukr, žloutek, povolené máslo, sůl, citronovou kůru. Dolijeme zbytek vlahého mléka a vypracujeme těsto. Bude-li třeba, přidáme hrstičku mouky. Těsto dáme vykynout.

  2. Vykynuté těsto dáme na pomoučněný vál a vyválíme obdélníček 28 cm široký, dlouhý 22 cm, 1 cm vysoký. Podsypáváme, těsto není tuhé jako na vánočku. Poklademe je plátky jablek, nedáváme k okrajům a kousek od konce. Posypeme skořicovým cukrem a rozinkami a závin stočíme.

  3. Na plech dáme pečící papír, dáme na něj závin a necháme ho chvíli vykynout. Potřeme ho rozpuštěným máslem a dáme péci do předehřáté trouby na 180°C do zlatova. Po vyjmutí z trouby ho ještě potřeme rozpuštěným máslem a necháme vystydnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!