Dušená kmínová kýta na špeku

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

cca 600 g kýty
sůl
pepř mletý
drcený kmín
cca 60 g uzeného špeku
jíška nebo solamyl
vývar dle potřeby

Postup přípravy receptu

  1. Kýtu pokrájíme na plátky, které naklepeme a po stranách nakrojíme. Popřípadě můžeme pokrájet na kostičky či nudličky. Osolíme, opepříme a trochu bohatěji posypeme drceným kmínem. Špek jemně pokrájíme a necháme v hrnci trochu vyškvařit a pustit tuk, na kterém pak osmažíme maso dozlatova ze všech stran. Po osmažení maso podlijeme vývarem (cca 250-300 ml) a dusíme do změknutí masa pod pokličkou.

  2. Měkké maso vyndáme stranou, přilijeme trochu vývaru podle toho, kolik chceme omáčky na přelití masa. Omáčku zahustíme buď jíškou osmažené z másla a hladké mouky nebo troškou solamylu, který rozmícháme v malém množství studené vody. Před podáváním můžeme dozdobit nasekanými bylinkami. Omáčku krátce provaříme a můžeme případně ještě dochutit solí.

  3. Podáváme s rýží, bramborem, těstovinami, noky či knedlíkem. Na talíř můžeme k masu přidat i trochu dušené zeleniny.

  4. Jako obměnu můžeme do omáčky na dochucení přidat nasekaný česnek, tymián, rozmarýn... a se špekem ze začátku osmažit i drobně pokrájenou cibuli.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!