Dort s pomerančovou pěnou

Recepty, Dorty

Suroviny

Na korpus:
180 g másla
3/4 hrnku cukru krupice
4 vejce
2 hrnky polohrubé mouky
1 polévková lžíce kakaa
50 ml pomerančové šťávy
1 polévková lžíce oleje
Na pěnu:
2 vejce
4 polévkové lžíce cukru
1 hrnek pomerančové šťávy
1 sáček želatiny Dr.Oetker
3 polévkové lžíce vody
1 šlehačka
50 g strouhané čokolády
formu - průměr 23cm

Postup přípravy receptu

  1. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a kraje potřeme tukem.

  2. Máslo s cukrem vyšleháme do pěny, postupně zašleháváme vejce a důkladně vyšleháme.

  3. Metličkou opatrně přimícháme olej a šťávu.

  4. Mouku smícháme s kakaem a práškem do pečiva, přimícháme opatrně k vaječné pěně.

  5. Těsto nalijeme do formy a pečeme ve vyhřáté troubě na 175°C 40 minut. Korpus necháme 5 minut chladnout ve formě, potom vyklopíme na mřížku.

  6. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, metličkou ručně zašleháme pomerančovou šťávu.

  7. Želatinu necháme nabobtnat ve vodě a pak ji na mírnem ohni, nebo ve vodní lázni rozpustíme, nesmí se vařit. Vmícháme ji do pomerančové pěny.

  8. Ušleháme tuhou šlehačku a přimícháme do pěny.

  9. Ušleháme tuhý sníh z bílků a opatrně vmícháme do pěny.

  10. Vychladlý korpus rozkrojíme vodorovně na poloviny. Spodní díl vrátíme do dortové formy, přelijeme 2/3 pěny, dáme vrchní díl a nalijeme zbytek pěny, rozetřeme.

  11. Vložíme do lednice a necháme do druhého dne ztuhnout.

  12. Ozdobíme nastrouhanou čokoládou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!