Dort Lední medvědi

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus:
3 vejce
150 g polohrubé mouky
150 g cukru písek
1/2 prášku do pečiva
1/2 vanilkového cukru
3 lžíce oleje
3 lžíce vody (horké)
špetka soli
Krém světlý a kakaový:
250 g másla
1 bílý jogurt
1 pudink bez vaření
cukr moučka (podle chuti)
3 lžíce kakaa
Dále:
jahodová marmeláda
kompotované jahody
kompotované broskve
falešná marcipánová hmota
potravinářské barvy
želé (na dort)
mletý kokos

Postup přípravy receptu

  1. Z bílků a špetky soli vyšleháme sníh, vešleháme polovinu cukru.

  2. Žloutky ušleháme s druhou polovinou cukru a vanilkovým cukrem do pěny, vešleháme olej a horkou vodu, vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec lehce vmícháme sladký sníh.

  3. Nalijeme do formy 20 cm průměru, vyložené pečicím papírem, pečeme v troubě na 150 °C cca 30 minut (zkusíme špejlí, zda se již těsto nelepí). Korpus necháme vychladnout.

  4. Na krém vyšleháme změklé máslo s cukrem moučka, přidáme bílý jogurt, vsypeme pudink Olé a vyšleháme do lehkého krému. Třetinu odebereme a vešeháme do ní kakao.

  5. Vychladlý korpus prokrojíme na 3 díly, spodní natřeme jahodovou marmeládou, potřeme polovinou světlého krému, poklademe jahodami.

  6. Přiklopíme prostřední díl, který potřeme kakaovým krémem a poklademe kousky broskve.

  7. Do vrchního dílu vykrojíme otvor pro vodu“ a přiklopíme. Část vyříznutého korpusu nadrobíme na krém a broskve v otvoru - tenkou vrstvu, kterou trochu upěchujeme a vytvarujeme prohlubeň. Celý dort pomažeme zbytkem světlého krému včetně prohlubně a vše, mimo prohlubeň, posypeme kokosem.

  8. Želé rozpustíme podle návodu a potravinářskou modří lehce obarvíme. Necháme trochu ztuhnout do konzistence medu a lžící nalijeme do prohlubně – imitace vodní hladiny.

  9. Z marcipánové hmoty vytvarujeme figurky ledních medvědů, černou barvou domalujeme drápy, oči a čumák. Zároveň část hmoty vyválíme a nařežeme na kry.

  10. Dort ozdobíme figurkami medvědů a ker.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!