Domácí vepřová šunka ve skle - polokonzerva

Recepty, Studená kuchyně

Suroviny

1200 g vepřového masa - kýta, plec, kotleta bez kosti
15 g soli
10 g Pragandy
1 lžíce tekutého medu
200 ml studené vody

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na menší kousky a zhruba 300 g masa rozkutrujeme v sekáčku potravin. Nemusí se to dělat, ale šunka pak lépe drží. Přidáme sůl smíchanou s Pragandou, med a pořádně, alespoň 20 minut důkladně hněteme. Pak přidaváme po částech studenou vodu a vždy zase prohněteme. Dá se použít i robot s hákem, ušetříme čas i námahu. Promíchanou směs uložíme do skleněné vzduchotěsné mísy a necháme 24-48 hodin v chladničce odležet. Jednou můžeme promíchat.

  2. Odleželou masovou směs natlačíme pomocí tlouku do důkladně vymytých sklenic s rovnými stěnami, asi 1,5- 2 cm pod okraj. Sklenice zavíčkujeme. Víčka použijeme rovněž důkladně umytá. Na toto množství potřebujeme 5 sklenic o objemu 330 ml.

  3. Sklenice naskladáme do hrnce, přidáme vodu cca 3 cm pod okraj sklenic a následně sterilujeme po dobu 60 minut při teplotě 80°C až maximálně 85°C. Sklenice vyjmeme, obsah nijak nechladíme a po 24 hodinách sterilaci zopakujeme. Pak sklenice vyjmeme a dáme vychladit. Skladujeme v chladničce.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!