Domácí šunka z plecka
Recepty, Vepřové masoPostup Domácí šunka z plecka
Postup přípravy receptu
-
očištěné maso bez blanek a tuku rozdělíme na třetiny. První nařežeme na větší kusy, druhou část nakrájíme na kostky o hraně 1-1,5 cm a poslední třetinu velmi jemně umeleme
Sůl, Pragandu a cukr smícháme a celou směs rozdělíme na tři masové hromádky, k umletému masu přilejeme i vodu. Vmasírujeme do masa a všechno uložíme v dobře uzavřených obalech na 3 dny do lednice.
V den výroby všechny tři části masa promícháme dohromady (dobře to jde v robotu, hákem na těsto). Do šunkovaru vložíme mikrotenový sáček, masovou směs do něj urovnáme, natlačíme, šunkovar uzavřeme a dáme vařit.
Šunka se vaří při 80°C, přibližně hodinu na kilo hmotnosti masa. Na její vaření používáme elektrický zavařovací hrnec s nastavitelnou teplotou, takže těch 80°C nemusíme hlídat. Vaříme ji min. 90 minut (někdo vaří i plné dvě hodiny). Krájíme až po 12 hodinách, dobře vychlazenou z lednice.