Domácí Mascarpone

Recepty, Sýry

Suroviny

1/2 l smetany na šlehání (od 30% výše a ne UHT)
1 lžíci citronové šťávy z citronu

Postup přípravy receptu

  1. Smetanu ohřejte ve vodní lázni zhruba na 90°C (bude to trvat asi 15 minut), občas zamíchejte. Přidejte citronovou šťávu a míchejte jedním směrem dokud se smetana nevysráží, což bude trvat dalších asi 5 minut.

  2. Vysrážení poznáte tak, že zhoustne, neobjeví se žádné hrudky. Odstavte a nechte asi 20 minut vychladit.

  3. Připravte si síto a do něj husté plátýnko nebo více vrstev aby vše neproteklo skrz. Smetanu nalijte do plátýnka a nechte vytéct přebytečnou tekutinu. Moc jí nebude asi 3-4 lžíce.

  4. Potom síto i s mísou dobře zakryjte fólií (mascarpone hodně přejímá různé pachy) přesuňte do lednice a chlaďte 12 až 24 hodin, sýr se trochu vysuší a ztuhne.

  5. Skladujte v lednici v krabičce/sklence dobře zakryté fólií/víčkem (mascarpone hodně přejímá různé pachy.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!