Domácí kysané zelí - salátové

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

K 1 kg nakrouhaného bílého zelí přidáme
20 g soli
20 g krupicového cukru
100 g hrubě nakrájené cibule
100 - 150 g hrubě nastrouhaných kyselejších jablek bez jadřinců ale se slupkou
1 malou zarovnanou lžičku drceného kmínu
1 lžičku hořčičného semínka
6 kuliček celého pepře
1 kulička nového koření
2 kuličky jalovce (koření můžeme upravit dle své chuti)

Postup přípravy receptu

  1. Nakrouhané zelí smícháme se vším ostatním, rukama dobře promneme a necháme zhruba hodinku odležet, až zelí změkne a pustí šťávu.

  2. Pak zelí po částech pěchujeme do sklenic, nejraději se šroubovacím víčkem. Dbáme na to, aby bylo zelí důkladně ve sklenicích natlačené a nebyly tam vzduchové mezery. Používám dřevěné pěchovadlo - tlouk.

  3. Nadbytečnou šťávu odlijeme, ale zelí musí být ponořeno. Velmi lehce zašroubujeme, sklenice vložíme do nějaké nádoby, aby se zachytila vytékající šťáva při kvašení.

  4. Necháme při pokojové teplotě zhruba 3 - 4 týdny.

  5. Ze začátku při kvašení nám bude několik dnů ze sklenic vytékat z pod víčka šťáva, ale později bude probíhat kvašení klidněji.

  6. Po bouřlivém kvašení, pokud je třeba, dolijeme sklenice mírně osolenou, převařenou, vychladlou vodou až po okraj a víčka znovu jen lehce zašroubujeme.

  7. Zelí nahoře sklenice nesmí být suché, zhnědlo by.

  8. Po 3 až 4 týdnech sklenice dotáhneme víčky pořádně, pod víčka můžeme dát i kousek fólie. Sklenice dáme do chladu a můžeme konzumovat. Mně chutná hlavně jako přílohový salát bez tepelné úpravy a dělávám ho vícekrát za rok.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!