Kynutý koláč z jablečných lodiček

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

Těsto:
150 - 180 ml mléka
2 lžíce smetany
50 g rozehřátého másla
1 vejce
1/2 lžičky soli
370 g hladké mouky
2 lžíce cukru
1/3 kostičky čerstvého droždí
Náplň:
4-5 středních stejně velkých jablíček
3 lžíce hnědého třtinového cukru
1/2 lžičky skořice
špetka mletého hřebíčku
1 vejce na potření koláče

Postup přípravy receptu

  1. Těsto vyrobíme v domácí pekárně: do pekárny vložíme suroviny na těsto v uvedeném pořadí a zapneme program na těsto.

  2. Po vykynutí těsto rozválíme a vykrájíme kolečka.

  3. Jablka oloupeme, vyřízneme jaderník a jablka rozkrájíme na šestiny. Každý kousek jablka obalíme ve směsi hnědého cukru, skořice a hřebíčku.

  4. Každý kousek jablka položíme do středu vykrojeného kolečka. Kolečko těsta z obou stran zvedneme kolem jablka a dobře k sobě přitiskneme, utvoříme půlkolečka, vlastně jakési lodičky.

  5. Hotovými kousky vyložíme dokola koláčovou formu vymazanou máslem.

  6. Do středu formy vyrobíme lodičky menší, jablkové šestinky trochu z obou stran skrojíme, aby byly kousky menší a dobře se vešly do středu formy.

  7. Připravený koláč potřeme rozšlehaným vejcem při 180 °C pečeme asi 30 minut dozlatova.

  8. Koláč necháme vychladnout a před podáváním můžeme lehce pocukrovat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!