Domácí chleba bez hnětení v 2.0 (s droždím nebo kváskem)

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

1 hrnek (250ml) žitné mouky
1 hrnek hladké mouky
1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
1/2 hrnku grahamové mouky (nemusí být klidně použijte 2 celé hrnky pol mouky)
1 lžička čerstvě drceneho kmínu (voní líp než drcený z obchodu)
1 lžička čerstvě drceneho koriandru (není nutné)
2 lžičky soli
1/2 lžičky sušeného droždí nebo lžicka kvásku (v případě použití kvásku doporučuji dát kvásek az úplně nakonec)
To vše nasypeme do větší mísy a na sucho promícháme pak přidáme
2 lžičky octa (jen pokud se peče s droždím v případě použití kvásku nedávat)
2 hrnky studené vody (u kvásku doporučuju vlažnou rychleji to kyne)

Postup přípravy receptu

  1. Ve vetší míse smícháme všechny suché suroviny. V případě, že pečeme se sušeným droždím: přilijeme ocet a vodu a vše dobře promícháme. Vznikne řidší těsto.

  2. V případě, že pečeme s kváskem: přilijeme vlažnou vodu a vše dobře promícháme. Následně přidáme lžičku kvásku a opět dobře promícháme. Pokud pečeme s kváskem, ocet se vynechává.

  3. Mísu zakryjeme potravinářskou folií a necháme při pokojové teplotě kynout 10-12 hodin. U kvásku může kynutí trvat déle, záleží na kvalitě kvásku a teplotě okolí. Potom těsto v míse několikrát probereme vařečkou a necháme odpočinout 30 minut až jednu hodinu. Znovu by mělo pěkně nakynout.

  4. Během odpočinku po promíchání, rozpálíme troubu na 250°C a vložíme do ní prázdnou pečící nádobu s víkem (nerez, smalt, osvědčilo se i sklo) průměru asi 21-23 cm. Nádoba musí být suchá. Necháme rozpálit cca 30 minut.

  5. Před následující fází, odežeňte děti z dohledu a dávejte pozor na spáleniny. Z mísy sundáme folii a povrch těsta lehce zasypeme žitnou moukou. Do horké nádoby vyklopíme pomocí stěrky těsto, ideálně tak, aby pomoučněná strana skončila na dně.

  6. Povrch už vyklopeného těsta případně opět lehce zasypeme moukou. Není nutné. S posypáváním moukou opatrně, ať ji není moc.

  7. V případě, že pečeme s droždím: nádobu přikryjeme pokrývkou a uložíme na spodní rošt v troubě. Pečeme při teplotě 250°C cca 30 minut, pak pokrývkou sundáme a dopékáme asi 30 minut na 230°C.

  8. V případě, že pečeme s kváskem: nádobu přikryjeme pokrývkou a pečeme při teplotě 250°C cca 15 minut, pak pokrývkou sundáme a dopékáme asi 15-20 minut na 230°C.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!