Dokonalý seitan (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

400 g vitálního glutenu (pšeničná bílkovina. Ano je to lepek, ale pokud na něj nemáte alergii, tak je absolutně neškodný. Na tloušťku jdou v pšenici obsažené cukry/škrob, který je při výrobě Seitanu odstraněn)
3 lžíce cizrnové mouky (nebo jiná neobilná, např. lněná, pohanková, rýžová... dává se na odlehčení Seitanu)
3 lžíce lahůdkového droždí (nutné!)
1 lžíce soli
1 lžíce mletého houbového koření (volitelné ale doporučuji, prostě pomeleme sušené houby)
300 ml vody (nebo víc, uvidíte časem, jak mokrý nebo suchý Seitan vám vyhovuje)
2 cibule (200 g) NEBO 1 lžíce sušené cibule, v tom případě použijeme 500 ml vody
1 lžička pepře
3 lžíce octa
1 lžíce cukru

Postup přípravy receptu

  1. Vysokou nádobu k tyčovému mixéru postavíme na váhu, vynulujeme, vložíme cibuli a rozmixujeme.

  2. Vyklopíme do větší plastové misky a přidáme ostatní ingredience. Zamícháme háky ručního mixéru nebo vařečkou.

  3. Vyklopíme na pracovní plochu a hněteme 5-10 minut, v závislosti na tom, zda jsme již předtím a jak dlouho hnětli ručním mixérem či vařečkou.

  4. Vytváříme strukturu bílkoviny roztahováním a opětovným překládáním v jednom směru.

  5. Jakmile začne být těsto pružné, rozdělíme ho na 4 části po 250 g a necháme 10 minut odpočinout

  6. Pak každý bochánek rozplácneme dlaní, zahneme okraje dovnitř, otočíme a přitlačíme, aby udržel tvar a vkládáme švem dolů do pařáčku. Volíme dostatečně velký hrnec, kousky hodně nabydou. Pozor na parní hrnce s malým množstvím děr, ty jsou téměř k ničemu!

  7. Vaříme v páře 40 minut.

  8. Necháme vychladnout a umístíme na min. 8 hodin do lednice. Seitan je nejlepší až po několika dnech.

  9. Seitan NEKRÁJÍME, ale trháme palcem na kousky nebo plátky. Trháním se vytvoří rožky a výstupky, které se následně krásně opečou.

  10. Kousky opékáme na troše oleje, plátky lze i marinovat v oleji s kořením a grilovat. Dobré je také opečené kousky na pánvi zalít omáčkou (barbeque, sweet chilli nebo dle vlastní fantazie)


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!