Dobré bramborové knedlíky-podrobně

Recepty, Přílohy

Suroviny

1 kg vařených brambor (netto)
2 vejce
2 lžičky soli
100 g dětské krupičky
100 g hrubé mouky
1 lžíce solamylu (nemusí být)
voda na uvaření
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Brambory uvaříme ve slupce skoro do měkka, ihned poté slijeme a necháme úplně vychladnout (ony ještě tím horkem dojdou).

  2. Poté brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle na vál, pak brambory posypeme krupičkou, moukou a solamylem, osolíme, přidáme vejce a vše zpracujeme v pevné těsto. Pokud je potřeba, přidáváme mouku i krupičku ve stejném množství. Těsto má být pevné, skoro nelepivé a pokud do něj uděláme důlek, má držet tvar asi jako v plastelíně. Těsto zpracováváme rychle ! - dlouhým hnětením řídne (tak jako většina bramborových těst).

  3. Hotové těsto rozdělíme na tři stejné díly, z každého uděláme bochánek, který hned rozválíme do tvaru knedlíku (podsypávám hrubou moukou) a okamžitě dáváme do vroucí vody. Knedlíky nám klesnou ke dnu, tak je opatrně za pár sekund vařečkou odlepíme ode dna a od sebe, přiklopíme a vaříme středním varem 9 min., poté je vařečkou otočíme, znovu přiklopíme a vaříme dalších 9 min.

  4. Poté jeden knedlík vyjmeme (prkýnkem, podběrkou na knedlíky,..), rozkrojíme nití vejpůl a podíváme se, jestli je těsto uprostřed knedlíku uvařené - pakliže není, knedlík hned vrátíme do vroucí vody k ostatním a ještě chvíli povaříme. !!! Vodu na knedlíky dáme vařit před zpracováním surovin, abychom je pak mohli ihned přendat do vroucí osolené vody !!! Když dělám z těsta šištičky, vložím je do vroucí vody, opatrně promíchám a minutku po vyplavání na povrch je vyndavám - jsou uvařené.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!