Dančí guláš s hovězím masem

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

500 g hovězího masa (přední, zadní, plec, atd.)
500 g dančího masa (zvěřinového dle možnosti)
1000 g cibule
sůl
pepř - celý i mletý
nové koření
bobkový list
kmín
hřebíček
250 g loupaných rajčat
200 g sterilované papriky
250 g kapie - čerstvé
100 g sušených švestek
100 g sušených rajčat v oleji
120 g vepřového sádla/oleje
4 l vody
2 x varná nádoba (3-5 l)

Postup přípravy receptu

  1. Masa připravujeme odděleně, ve dvou hrncích. Zachovají si tak své aroma a chuť. Později obě směsi spojíme, takže je dobré mít k dispozici aspoň jeden 5 l hrnec na dovaření - ať se to tam vejde:) Dančí i hovězí maso umyjeme a nakrájíme na kostky. Cibuli nakrájíme na kostičky. Potřebujeme po 500 g cibule pod obě masa - dohromady 1 kg.

  2. Dančí: 1. Na sádle zkaramelizujeme cibuli, přidáme nové koření, pepř, hřebíček a necháme provonět. Nesmíme koření spálit. 2. Vložíme maso a zprudka orestujeme, aby se zatáhlo, podlijeme vodou a dusíme cca 1,5 hodiny. Průběžně mícháme a podléváme. 3. Poté přídáme nakrájenou čestvou kapii, sušené švestky a sušená rajčata, promícháme a dusíme dalších 45 minut.

  3. Hovězí: 1. Do rozehřátého tuku vložíme nové koření, kmín, bobkový list a necháme provonět - chvilku restujeme, cca minutu. Přidáme cibuli a orestujeme dohněda.. 2. Maso orestujeme, aby se zatáhlo, podlijeme vodou a dusíme cca 1,5 hodiny, průběžně mícháme a podléváme. 3. Poté přidáme nakrájenou sterilovanou papriku a loupaná rajčata, promícháme a dusíme dalších 45 minut.

  4. Přibližně po třech hodinách varu je maso skoro hotové (záleží na velikosti nakrájených kostek masa). Nyní můžeme obě směsi spojit. Promícháme, osolíme, opepříme. Dodusíme cca 30-45 minut. Podáváme s knedlíkem a cibulkou nakrájenou na kolečka, anebo jednoduše s chlebem. Dobrou chuť.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!