Makový a jablečný závin z kynutého těsta

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
200 ml mléka
500 g hladké mouky
30 g čerstvého droždí (to v kostce)
80 g cukru moučka
1 ks vanilkového cukru
60 g změklého sádla
2 žloutky
1 lžička soli
na potření pak ještě 1 vejce
1 lžíce mléka
Náplň maková:
300 g mletého máku
450 ml mléka
60 g rybízové marmelády
60 g povidel
(marmeládu a povidla lze použít i v jiném poměru a nebo dát jen 120 g marmelády nebo 120 g povidel)
2 zarovnané lžičky skořice
100 g cukru
šťáva z 1/2 citronu
Jablečnou náplň není třeba vypisovat

Postup přípravy receptu

  1. Zaděláme na těsto a necháme vykynout.

  2. Mléko přivedeme k varu a vsypeme do něj mák. Směs zamícháme na makovou kaši a na mírném plameni za stálého míchání vaříme aspoň 10 minut. Uvařený mák odstavíme z plotny a zamícháme do něj marmeládu, povidla, skořici, cukr a citronovou šťávu. Necháme vychladnout.

  3. Z těsta vyválíme dva pláty asi 30x30 cm, potřeme náplní a srolujeme. Troubu rozehřejeme na 180 °C. Záviny ze všech stran potřeme směsí vajíčka a mléka, vložíme do předehřáté trouby a pečeme 35-45 minut do hněda.

  4. Po upečení necháme zcela vychladnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!