Makový a jablečný závin z kynutého těsta
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 200 ml mléka
- 500 g hladké mouky
- 30 g čerstvého droždí (to v kostce)
- 80 g cukru moučka
- 1 ks vanilkového cukru
- 60 g změklého sádla
- 2 žloutky
- 1 lžička soli
- na potření pak ještě 1 vejce
- 1 lžíce mléka
- Náplň maková:
- 300 g mletého máku
- 450 ml mléka
- 60 g rybízové marmelády
- 60 g povidel
- (marmeládu a povidla lze použít i v jiném poměru a nebo dát jen 120 g marmelády nebo 120 g povidel)
- 2 zarovnané lžičky skořice
- 100 g cukru
- šťáva z 1/2 citronu
- Jablečnou náplň není třeba vypisovat
Postup Makový a jablečný závin z kynutého těsta
Postup přípravy receptu
-
Zaděláme na těsto a necháme vykynout.
Mléko přivedeme k varu a vsypeme do něj mák. Směs zamícháme na makovou kaši a na mírném plameni za stálého míchání vaříme aspoň 10 minut. Uvařený mák odstavíme z plotny a zamícháme do něj marmeládu, povidla, skořici, cukr a citronovou šťávu. Necháme vychladnout.
Z těsta vyválíme dva pláty asi 30x30 cm, potřeme náplní a srolujeme. Troubu rozehřejeme na 180 °C. Záviny ze všech stran potřeme směsí vajíčka a mléka, vložíme do předehřáté trouby a pečeme 35-45 minut do hněda.
Po upečení necháme zcela vychladnout.