Rebarbora s mandlovým krokantem podle Gurmetu

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

4 velké stonky rebarbory
2 sáčky ibiškového čaje nebo 2 lžíce ibiškových květů
200 g cukru
400 ml vody
Šlehačka:
250 ml smetany ke šlehání
1 vanilkový lusk
2 tobolky kardamomu
1-2 lžičky moučkového cukru
Krokant:
50 g mandlových lupínků
50 g másla
50 g cukru
50 g polohrubé mouky

Postup přípravy receptu

  1. Do smetany přidáme kardamom, semínka vyškrábnutá z vanilkového lusku a dobře promícháme. Smetanu necháme v chladu odležet, nejlépe do druhého dne.

  2. Krokant: všechny ingredience dobře smícháme, až vznikne těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme na hodinu odležet do chladu. Pak ho vyválíme na tenkou placku a při 180°C pečeme asi 15 minut, až zezlátne. Placku necháme zchladnout a pak nadrobíme.

  3. Rebarboru očistíme a nakrájíme na stejně dlouhé špalíky. V rendlíku přivedeme k varu vodu s cukrem a ibiškem. Přidáme rebarboru, znovu přivedeme k varu, odstavíme a rebarboru v rozvaru necháme vychladnout. Pak.ji vyndáme a zbylý rozvar znovu vaříme, až ho zredukujeme do hustoty medu.

  4. Smetanu přecedíme, abychom odstranili koření a vyšleháme ji na hustou šlehačku. Kousky rebarbory přelijeme sirupem z rozvaru, ozdobíme kopečkem kořeněné smetany a posypeme připraveným krokantem. Je to pohádkový dezert.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!