Čokoládovo - borůvkový dort

Recepty, Dorty

Suroviny

korpus:
1,5 hrnku polohrubé mouky
necelý hrnek hnědého cukru
hrst čokoládových hoblin
2 vejce
necelý prášek do pečiva
3 rovné lžíce kakaa
0,5 hrnku smetany
0,5 hrnku oleje nebo rozpuštěného zchladlého másla
krém
sklenice borůvek zavařených ve vlastní šťávě
(lze použít i zmrzlé nebo maliny, ostružiny...)
1 smetana ke šlehání (200 ml)
vanilkový pudink bez vaření Olé
5 dkg hořké čokolády
1 lžíce rumu
3 lžíce hnědého cukru

Postup přípravy receptu

  1. Z uvedených smíchaných surovin upečeme v kulaté formě, vystříkané olejem, korpus (ve vyhřáté troubě na 160°C to trvá asi 15 minut, zkusíme špejlí).

  2. Korpus můžete upéci i jiný - z piškotového nebo třeného těsta, podle vaší chuti a zvyku.

  3. Upečený korpus necháme zchladnout. Protože se mi vždy vyboulí, vznikl další postup.

  4. Vypouklý vrch korpusu seřízneme dlouhým nožem nebo nití tak, aby vznikla rovina, zůstane vám cca 2 cm vysoký polotovar. Odkrojený vršek rozdrobíme do mísy a na chvilku odložíme.

  5. Smetanu v kastrůlku zahřejeme a rozpustíme v ní rozlámanou čokoládu, necháme trochu zchladnout. Potom s ovocem, cukrem a pudinkem protřepeme v těsně zavřené misce jako na koláč hrk-hrk. Budete-li používat ovoce zmrzlé, je třeba ho nechat předem v míse povolit, aby pustilo alespoň trochu šťávy. Do vzniklé směsi vmícháme všechny drobečky z vrchu odkrojeného korpusu (měla jsem jich asi dva plné hrnky), přidáme trochu rumu, důkladně promícháme a pokryjeme krémem spodek korpusu, který jsme předtím opět zavřeli do formy. Vlhkost z krému se vsákne do korpusu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!