Hovězí líčka nadivoko

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

600 g hovězích líček
4 kuličky pepře
4 kuličky nového koření
2 kuličky jalovce
snítka rozmarýnu
olej na naložení masa
1 malý rajský protlak
4 cibule (nejlépe je dávat množství cibule podle váhy masa-kvůli pěkné barvě)
červená sypká maďarská paprika
150 ml červeného vína (Rulandské apod.)
sádlo
čerstvý mletý pepř
sůl
vývar z hovězí harfy
zelená petrželová nať
2 zelené papriky
domácí chlebová strouhanka na zahuštění podle potřeby
5 žampionů
1 PL domácích sušených rajčátek

Postup přípravy receptu

  1. Maso kuchyňsky upravíme, nakrájíme na kostky cca 3 x 3 cm, přidáme kuličky pepře, kuličky nového koření, jalovec, snítku rozmarýnu, zakápneme olejem, promícháme a necháme přes noc odležet.

  2. Na druhý den pokrájíme připravené cibule na drobné kostičky, vložíme do větší nádoby. Maso zprudka opečeme na rozehřátém sádle - pěkně dohněda. Zasypeme červenou maďarskou paprikou. Do tohoto základu vložíme opéci naložené maso.

  3. Maso restujeme pěkně ze všech stran, dokud nepustí všechnu šťávu. Přidáme malý rajský protlak a stále mícháme. Když se maso zatáhne a pustí dostatečné množství šťávy, podlijeme jej vývarem z hovězí harfy, zamícháme, zastříkneme červeným vínem a vložíme s nádobou do rozehřáté trouby na 180 stupňů a necháme dusit pod pokličkou v troubě cca 90 -100 minut). V tlakovém hrnci dusíme líčka cca 45 minut.

  4. Podle potřeby podléváme vodou. Když je maso téměř měkké, vložíme pokrájené proužky zelené papriky, pokrájené čerstvé houby, sušená rajčátka a podusíme ještě chvíli doměkka. Dochutíme solí,pepřem a sušenou drcenou chilli papričkou.

  5. Sosík s líčky je dost hustý, má krásnou kolagenovou šťávu, ale můžeme ho ještě podle potřeby zahustit domácí chlebovou strouhankou. Hotová líčka na talíři posypeme nakrájenou zelenou petrželkou. Podáváme s bramborovou kaší nebo s rýží (knedlíkem).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!