Čirá rybí polévka z Kampy

Recepty, Polévky

Suroviny

na vývar:
2 kostky rybího bujónu (nebo 2-3 skelety z bělomasé ryby)
1 cibule
1 palička česneku
1 mrkev
máslo
1 bobkový list
4 kuličky nového koření
4 kuličky pepře
na knedlíčky:
100 g másla
2 rohlíky
2 vejce
50 ml mléka
nasekaný čerstvý kopr
200 g pevné bílé ryby nebo filé
strouhanky
muškátový květ
strouhanka
+ asi 5 lžic bílého vína
1 menší mrkev
kousek pórku

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli se slupkou a neoloupanou nerozdělenou paličku česneku překrojíme příčně napůl a řezné plochy opečeme dohněda na másle.

  2. V jiném kastrolu rozehřejeme další lžíci másla a asi dvě minuty na něm restujeme hrubě nastrouhanou mrkev, přidáme koření, prorestujeme a zalijeme 1 a 1/4 litru vody.

  3. Vhodíme bujónové kostky, cibuli a česnek a necháme asi 3 hodiny táhnout pod bodem varu. Pokud se rozhodneme pro složitější variantu, vložíme rybí kostry, cibuli a česnek řeznou plochou dolů do pekáčku a vložíme na půl hodiny do trouby rozehřáté na 200°C.

  4. Poté vložíme do kastrolu k restované mrkvi, koření a vodě a necháme táhnout cca o hodinu déle.

  5. Hotový vývar přecedíme přes plátýnko.

  6. Na knedlíčky rozehřejeme máslo a dozlatova na něm opečeme rohlíky, nakrájené na malé kostičky. Zalijeme mlékem a necháme vychladnout.

  7. Přidáme mléko, rybu nakrájenou na malinké kostičky, žloutky, kopr, muškátový květ, pepř a sůl.

  8. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků a zahustíme strouhankou tak, aby šly tvarovat knedlíčky velikosti menších vlašských ořechů (varem nabydou).

  9. Knedlíčky uvaříme zvlášť v osolené vodě, aby nezkalily vývar. Vaříme asi 5 minut.

  10. cezený vývar přivedeme k varu, přidáme nakrájenou mrkev a když je měkká na skus, přisypeme pórek.

  11. Přilijeme víno a odstavíme.

  12. Dochutíme solí a pepřem.

  13. Do talíře vložíme knedlíčky a přelijeme je horkým vývarem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!