Bezlepkové bavorské vdolečky a dukátové buchtičky

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

500 g bezlepkové mouky schär universal mixit
1 sáček dobrého vanilkového pudinku
2 žloutky
1/2 kostky droždí
¼ hrnku krupicového cukru
1 vanilkový cukr nebo pár kapek vanilkové esence
50 g másla
250 ml mléka (použila jsem vanilkové mléko Bobík)
1 PL rumu
PL psylia
2 PL vody
Špetka soli
Špetka citronové kůry

Postup přípravy receptu

  1. V trošce mléka se lžičkou cukru rozmícháme droždí a dáme k teplu vzejít kvásek.

  2. Do dvou polévkových lžic vody dáme nabobtnat psylium.

  3. Rozpustíme máslo, přidáme mléko, žloutky, rum, vzešlý kvásek, nabobtnalé psylium a rozmícháme. Vlijeme do pekárny, přidáme mouku, pudinkový prášek, cukr, sůl, citrónovou kůru a zapneme program Těstoviny. Necháme umíchat a aspoň ½ hodiny vykynout.

  4. Silikonový vál potřeme olejem a přendáme na něj vykynuté těsto. Odebíráme kousky těsta a tvoříme v naolejovaných dlaních vdolečky. Necháme na válu ještě chvíli kynout.

  5. Do kastrolku si dáme tak 4-5 cm oleje a nahřejeme, ale nerozpálíme, aby se nám vdolky z vrchu nespálily a uvnitř nezůstaly syrové. Vdolek vkládáme do oleje vrchní stranou dolů a smažíme přiklopené asi 1 minutu. Potom je otočíme a usmažíme druhou stranu také do zlatova.

  6. Usmažené dáme na ubrousek a můžeme servírovat dle chuti. My použili klasická povidla a nahoru pacholík.

  7. Z poloviny těsta jsem udělala takzvané dukátové buchtičky. Vytřela jsem plech na pizzu olejem a těsto do něj zlehka rozprostřela. Nechala 10 minut kynout a pak rádlem na pizzu, které jsem potírala olejem lehce nařezala kostičky buchtiček. Potřela jsem je rozpuštěným máslem. V troubě s plecháčkem s vodou jsem je pekla na 180 °C cca 15 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!