Chřestový krém s parmezánem, česnekovými krutony a kapkou crème fraîche

Recepty, Polévky

Suroviny

1kg bílého chřestu
cca 2 dcl bílého vína
zeleninový vývar
1 cibule
6 stroužků česneku
sůl
pepř
koreni chimichuri (směs koření, obsahuje: cibule, petržel, pepř, česnek, oregano, paprika, cukr, sůl, směs bylin)
50 g másla
200 g smetany na šlehání
250 g strouhaného parmezánu
na ozdobu:
crème frâiche
na krutony:
2 rohlíky (nebo jiné pečivo)
máslo
sušený česnek

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci rozehřejeme kousek másla, přidáme cibuli nadrobno a česnek na plátky, krátce osmahneme. Přidáme očištěný chřest, nakrájený na kousky, zase krátce osmahneme, podlijeme bílým vínem a necháme odpařit alkohol. Poté zalijeme vývarem cca 0,5 cm nad chřest a necháme vařit. Až je chřest uvařený, vše ponorným mixérem rozmixujeme do hladka.

  2. Na pánvi rozehřejeme máslo, přilijeme smetanu a uvedeme k varu. Odstavíme z ohně, vmícháme parmezán. Smetanu s parmezánem vlijeme k polévce a necháme projít varem. Ochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a kořením chimichuri.

  3. Pečivo nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozehřejeme máslo, přihodíme kostky pečiva, zasypeme sušeným česnekem dle chuti. Restujeme dozlatova.

  4. Polévku servírujeme posypanou krutony a zakápneme pár kapkami crème fraîche (v uvozovkách proto, že zrovna crème fraîche moc kapičky nedělá).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!