Chlebové pečivo (ušatý chléb)

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

400 g pšeničné chlebové mouky
150 g chlebové žitné mouky
1,5 kostky droždí + špetka cukru
lžička soli
drcený kmín
2 lžíce olivového oleje
350 ml teplé vody
žloutek (na potření)

Postup přípravy receptu

  1. Droždí rozdrobíme, přidáme špetku cukru a trošku vlahé vody, necháme vzejít. Vlijeme do mouky, přidáme olej, kmín, vodu a dobře těsto propracujeme. Přendáme na pracovní plochu a ještě 3 minuty propracováváme.

  2. Pak rozdělíme na 4 části a každou ještě prohněteme 2 minuty. Vyválíme je do tvaru veky a dáme na plech s pečícím papírem, na plech dáme vždy 2 vedle sebe. Fólii namažeme olivovým olejem a natřenou stranou přikryjeme veky. Necháme hodinu kynout.

  3. Pak opatrně odstraníme fólii a nůžkami nastříháme. Stříháme šikmo dolů, zástřihy děláme vždy po 4 cm. Každý zástřih otočíme jeden doleva a druhý doprava a tak dál střídavě. Tvar pečiva by měl připomínat klas.

  4. Opět přikryjeme fólií a necháme ještě 20 minut kynout. Pomažeme žloutkem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 st. asi 20 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!