Jablka plněná zelnou směsí - příloha

Recepty, Přílohy

Suroviny

Množství dle počtu strávníků:
větší jablka, raději kyselejší
cibule
hlávkové zelí, jemně pokrájené
mrkev pokrájená na tenké nudličky
drcený kmín dle chuti
sůl
sádlo nebo olej
smetana ke šlehání - nemusí být

Postup přípravy receptu

  1. Jablka neloupeme, jen opatrně odstraníme jádřince a vydlabeme dužinu. Měla by nám vzniknout jakási jablečná skořápka silná cca centimetr, kterou budeme plnit zelnou směsí.

  2. Tu připravíme tak, že na sádle nebo oleji osmažíme jemně pokrájenou cibuli dosklovata. K té přidáme jemně pokrájené zelí s mrkví (cca 2:1), osolíme, zlehka okmínujeme a krátce podusíme s trochou vydlabané dužiny z jablek. Pokud máme jablka sladká, můžeme dokyselit zelnou směs kapkou octa nebo citronové šťávy, to už záleží na celkové chuti celé směsi.

  3. Naplněná jablka naskádáme do vymaštěného pekáčku nebo zapékací mísy, nejlepší jsou ale pečená přímo s masem, kdy je přidáváme do pekáče ke konci pečení masa nebo je můžeme péct na výpeku z pečeného masa, kterým je i během pečení můžeme přelít. Jablka zalijeme lžící smetany (může být i rozředěná zakysaná smetana) a pečeme dozlatova. Kdo nerad jídla se smetanovou příchutí, krok se smetanou klidně vynechá.

  4. Jablka podáváme jako součást jídla (knedlo-vepřo, kachna, husa, výpečky...) a to jako nevšední příloha třeba místo dušeného nebo kysaného zelí, dušené sladkokyselé řepy...


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!