Chilli panenka s meruňkovo-zázvorovou glazurou

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

2 panenky (cca 0,5 kg)
trocha oleje
Na naložení:
1 lžíce chilli
1/2 lžíce cukru
1 lžička soli
1/2 lžičky čerstvě namletého pepře
3 větší stroužky česneku
glazuru:
375 ml meruňkové marmelády (nejlépe domácí, nebo kupované s co největším podílem ovoce)
125 ml barbecue omáčky (používám Jack Daniel´s)
1 lžíce nastrouhaného zázvoru
1 prolisovaný stroužek česneku
1/2 lžičky chilli omáčky (pálivé, né sladké)
1/2 lžičky koriandru
limetková šťáva z jedné limetky

Postup přípravy receptu

  1. 1. Panenku omyjeme, odblaníme.

  2. 2. Česnek utřeme se solí a vmícháme zbytek ingrediencí na naložení. Vše pak vmasírujeme do panenek. Ty zabalíme co nejpevněji do potravinářské fólie a dáme do lednice na minimálně 2 hodiny odležet - čím déle, tím lépe.

  3. 3. Připravíme si glazuru a to takto: na pánvi na středním ohni prohřejeme marmeládu, měla by se trochu rozpustit, kdyby byla moc hustá, přilijeme trošku vody. Odstavíme pánev z ohně a vmícháme zbytek ingrediencí. Půlku glazury dáme do mističky, udržujeme teplou, bude použita k servírování.

  4. 4. Troubu si předehřejeme na 175°C, vybalíme panenku, potřeme olejem a grilujeme na roštu cca 18 min, podle trouby. Kdo má teploměr, tak panenka uvnitř by měla mít 65°C (pozor na propichování teploměrem, každým vpichem ztrácíme šťávu). 4 minuty před koncem pečení potřeme panenku glazurou, necháme 2 minuty grilovat, otočíme, znovu potřeme, dogrilujeme.

  5. 5. Hotovou panenku vyjmeme z trouby a necháme 5 minut odpočinout, poté krájíme. Podáváme se zbytkem glazury a pečeným bramborem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!