Chačapuri

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

těsto:
200 ml vlažného mléka
60 g másla (rozehřátého)
3 vejce
1 lžička soli
500 g hladké mouky
1/2 kostky droždí
na náplň:
200 g balkánského sýra
1 balení mozzarelly
na potření:
kousek másla

Postup přípravy receptu

  1. Těsto jsem zadělávala v domácí pekárně, tudíž jsem do ní dala suroviny v uvedeném pořadí (vejce jsem zvlášť v mističce rozkvedlala, větší část jsem nalila do pekárny a trochu jsem si odložila stranou na potření hotové placky) a nechala jsem umíchat těsto.

  2. Poté jsem pekárnu vypnula a těsto v ní nechala ještě asi 10 minut zakryté odpočívat. Pokud nemáte DP, lze těsto umíchat klasickým způsobem ručně nebo v robotu.

  3. V době, kdy těsto v klidu odpočívá, připravíme náplň: balkánský sýr rozdrobíme do mísy, mozzarellu necháme okapat a nakrájíme ji na drobné kostičky (cca 0,5cm). Oba sýry v míse rukou smícháme. Tím je náplň připravena.

  4. Odpočinuté těsto vyklopíme na pomoučněnou pracovní desku, rozdělíme ho na dva stejné díly a z každého uděláme bochánek. Ty potom jeden po druhém roztáhneme rukou na placku.

  5. Na každou takto vytvořenou placku dáme doprostřed polovinu náplně a uzavřeme ji do těsta (jako když plníme např. buchty).

  6. Těsto důkladně uzavřeme, položíme švem dospodu a nyní takto vznilý bochánek rukama opatrně splošťujeme tak dlouho, dokud nedocílíme opět plochého (a ideálně kulatého, ha ha:-)) tvaru.

  7. Pracujeme opatrně, aby kousky sýra neprotrhly vrstvu těsta. Což mně se stalo, tudíž jsem musela trochu záplatovat:-).

  8. Hotové dílo přesuneme na plech vyložený peč. papírem, potřeme zbylým vejcm a pečeme na 180°C asi 15-20 minut, než povrch zezlátne.

  9. Z trouby vytažené, horké chačapuri potřeme kouskem másla, necháme chvíli vsáknout, rozkrájíme na porce a podáváme, nejlépe jako přílohu k polévce.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy