Česnekový lilek - zdravě a chutně

Recepty, Studená kuchyně

Suroviny

1 lilek
sůl
pepř mletý
2-3 ks jarní cibulky lahůdkové, dle velikosti
cca 3 stroužky česneku, dle chuti a palčivosti
olej

Postup přípravy receptu

  1. Lilek na několika místech propícháme vidličkou, zabalíme do alobalu nebo pečícího sáčku a dáme péct do trouby na 180 stupňů na cca 60 minut. Po vychladnutí sloupneme z lilku vrchní slupku nebo dužinu vydlabeme a dáme jí do misky, kde jí osolíme, opepříme a vidličkou rozmačkáme. K lilku přidáme necelou lžíci rostlinného oleje (může být i olivový), rozetřený česnek dle chuti a drobně pokrájenou cibulku. Z cibulky přidáme i část zelené natě. Kdo má rád bylinky, může přidat například i trochu petrželky, bazalky... Vše dáme do chladna alespoň na hodinku proležet a můžeme podávat.

  2. Podáváme ke grilovanému masu, zelenině nebo s opečeným toustem, bagetkou, bruschettou...,také lze s česnekovým lilkem dochucovat těstoviny...


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!