Česnekové chlebové placky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Na těsto:
300 g hladké mouky
200 g žitné chlebové mouky
2 zarovnané lžičky soli
1 lžička cukru
1 lžička drceného kmínu
1 lžička granulovaného sušeného česneku nebo 2 větší rozetřené stroužky čerstvého
2 větší lžíce žitného kvásku
15 g čerstvého droždí
zhruba 320 ml vlažné vody - dle potřeby
Na povrch:
zhruba 1 palice česneku
3 lžíce oleje
celý kmín
hrubozrnná sůl

Postup přípravy receptu

  1. Těsto připravíme běžným způsobem. Smícháme prosátou mouku se solí, drceným kmínem a granulovaným česnekem, uděláme důlek a přidáme vlažnou vodu, kvásek, cukr, rozdrobíme droždí a asi po 5 minutách zpracujeme v těsto. Někdo je zvyklý dělat z droždí zvlášť kvásek, ale já většinou nedělám a postupuji tak, jak jsem napsala. Používám droždí v kostce.

  2. Tekutinu přidáme dle potřeby, těsto nemám tak hutné jako na chleba, ale je spíš takové, jako na housky nebo knedlíky.

  3. Těsto necháme vykynout, pak vyklopíme z mísy, zpracujeme do bochánku, rozdělíme na 4 díly a ty taky zpracujeme do bochánku. Bochánky vyvalíme na placky o průměru zhruba 18 cm, dáme na plech a necháme vykynout.

  4. Na plechu mám teflonovou fólii nebo použijeme papír na pečení. Na jeden plech se vejdou dvě placky.

  5. Na potření povrchu na oleji osmahneme prolisovaný nebo nasekaný česnek, restujeme jen chvilku a necháme vychladnout.

  6. Vykynuté chlebové placky velmi opatrně, nejraději pilkovým nožem potřeným olejem na povrchu nařízneme do tvaru mřížky, potřeme olejem s česnekem, posypeme hrubozrnnou solí a kmínem, vložíme do předehřáté trouby a upečeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!