Celer s mrkví na smetaně

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

menší celer
větší mrkev
cibule
50 g slaniny
lžíce másla
150-200 g zakysané smetany
2 rovné lžíce hladké mouky
vývar hovězí
citronová šťáva
4 kuličky nového koření
1 bobkový list
sůl
čerstvě mletý pepř
špetka cukru

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli, celer, slaninu a mrkev nakrájíme na malé kousky. Rozpustíme máslo se slaninou a přidáme cibuli. Až cibule zesklovatí, přisypeme celer s mrkví, zakápneme citronem a orestujeme.

  2. Po částečném změknutí zasypeme moukou, krátce zarestujeme a zalijeme vývarem tak, aby zelenina byla potopená. Pořádně promícháme, omáčka zhoustne, přidáme sůl a koření, kromě pepře.

  3. Za občasného míchání vaříme do změknutí zeleniny. Ke konci vaření vmícháme smetanu a dochutíme čerstvě mletým pepřem a špetkou cukru. Podáváme s vařeným hovězím masem a bramborami.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!