Bulharská zapečená rajčata

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

40 dkg balkánského sýru
4 masitá rajčata
4 vajíčka
1 velká cibule
koření čubrica nebo oregáno, bazalka
pepř
máslo

Postup přípravy receptu

  1. Zapékací mísu vymažeme máslem a na dno položíme plátky rajských jablíček.

  2. Posypeme bulharským kořením čubrica, nemáme-li k dispozici, použijeme bylinky jako oregáno, bazalka, atp.

  3. Balkánský sýr koupíme v celku a nakrájíme na 4 centimetrové plátky.

  4. Zbylý kus nastrouháme nahrubo.

  5. Na rajčata položíme plátek balkánského sýra, na tenká kolečka nakrájenou cibuli a opět plátky rajčat, která posypeme strouhaným balkánem a zakryjeme poslední vrstvou plátků rajčat.

  6. Okořeníme, opepříme a dáme navrch kousky másla.

  7. Vložíme do trouby a přiklopené zapečeme až rajčata změknou a pustí šťávu.

  8. Po chvíli odklopíme a zalijeme rozmíchanými vejci a necháme již bez přiklopení srazit.

  9. Hotový pokrm vyndáme z trouby a necháme chvíli zchladnout, neboť rajčata se sýrem drží velmi dlouho vysokou teplotu.

  10. V míse nám vznikne dostatek výborné šťávy, kterou polijeme naservírované porce. Jako příloha je nejvhodnější bílé pečivo, které namáčíme do šťávy.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!