Božskorolský dortořez

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na spodek:
1 plátek kupovaného listového těsta
Na první náplň:
2 vanilkové pudinky
3 PL cukru krupice
0,7 l mléka
marmeláda
Těsto:
5 vajíček
10 dkg cukru krupice
2,5 lžíce hořkého kakaa
čajová lžička rumu
Vrchní krém:
2 zakysané smetany
1/2 pomazánkového másla nesoleného
1 PL cukru krupice
1 PL vanilkového cukru
hořké kakao
ovoce na dozdobení

Postup přípravy receptu

  1. Polovičku těsta rozdělíme na půl a vyválíme o kousek více, než je velikost dna dortové formy (průměr 25cm). Tu lehce potřeme olejem, těsto vyložíme, aby mělo centimetrový mantinel přes a propícháme vidličkou.

  2. Dáme péct na 10 min na 160°C. To samé uděláme s druhou polovičkou těsta.

  3. Mezitím si uvaříme klasicky pudink.

  4. 1/2l mléka dáme vařit, ve zbytku mléka rozmícháme oba pudinky a cukr.

  5. Vlijeme do horkého mléka a svaříme hustý pudink.

  6. Jeden plát listového těsta necháme ve formě. Druhý pizzovým rádýlkem a nebo nožem překrojíme na 4x.

  7. Trojúhelníčky zkrátíme na půl jejích šířky a vyložíme jimi boku formy.

  8. Nalijeme pudink a dáme na 10 min zapéct na 150°C.

  9. Nyní na lehce zapečený pudink rozetřeme marmeládu.

  10. Na hnědé těsto vyšleháme oddělené žloutky řádně s cukrem, rumem a kakaem, až se cukr rozplyne.

  11. Lehce vmícháme ušlehaný tuhý sníh z pěti bílků s troškou soli.

  12. Hmotu naneseme na pudinkovou náplň a dáme péct cca na 20-30min na 160°C.

  13. Těsto se nafoukne a po vyjmutí poklesne, to není na závadu.

  14. Upečený korpus dáme vychladnout.

  15. Kysané smetany s cukrem a pomazánkovým máslem, které dodá zpevňovací efekt, vyšleháme a naneseme na korpus.

  16. Pomocí vidliček uděláme zdobný povrch(střídavě děláme proužky na šířku a na délku).

  17. Pomocí sítka lehce poprášíme kakaem a dáma odležet.

  18. Pak už jen na talířku dozdobíme ovocem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!